JAS fanns redo för helikopterrånet

Två JAS-plan fanns i beredskapsläge - beordrades att inte agera.


Två stycken JAS-plan fanns redo för att ingripa under helikopterrånet i Västberga, men beordrades att inte agera.

Planen fanns i beredskapsläge över Östersjön och kunde ha gripit in mot helikopterrånet, enligt en källa i försvaret som Svenska Dagbladet talat med.

När militären fick kännedom om rånet beslutade försvarets jaktledare att de båda JAS-planen skulle styras mot Tullinge, för att kunna identifiera och följa efter den helikopter som användes vid det spektakulära rånet.

Men ordern kom aldrig. I stället fick JAS-planen order om att inte ingripa då rånet, enligt ordern, var en polisiär fråga.

Folkpartiets försvarspolitiske talesman, Allan Widman, är kritisk till att flygplanen inte användes.

– Det är oförsvarligt mot skattebetalarna att inte utnyttja Gripen-planen i det här läget, säger Widman till SvD.

Allan Widman menar att det inte fanns några legala hinder mot att JAS-planen skulle kommunicera helikopterns läge till polisen.

– Men nu vet jag att de här två myndigheterna inte vill samverka, det har man från politiskt håll länge försökt förmå dem att göra, säger Allan Widman til SvD.

Men Roger Magnegård, presschef vid Försvarsmakten, menar att det inte stämmer.

– Hade planen ingripit hade det varit lagbrott, säger Magnergård till SvD.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.