Rånarna namnges i Serbien

Var med i Röda baskrarna - och inblandade i SIBA-direktörens kidnappning.


Det spektakulära helikopterrånet mot en värdedepå i Västberga i onsdags morse har väckt stor uppmärksamhet också utomlands.

I en serbisk dagstidning namnges två av de misstänkta i dag, uppger Aftonbladet.

De utpekade är två män, 30 och 31 år gamla med ursprung i Montenegro, som båda uppges ha varit medlemmar i Röda baskrarna, den serbiska specialstyrkan inom polisen.

Även en tredje man figurerar i serbisk media med ett smeknamn.

Enligt flera serbiska tidningar ska rånet ha planerats sedan i maj och rångruppen ha bestått av runt tjugo personer från forna Jugoslavien, främst Serbien.

En av Serbiens största tidningar, Blic, som hävdar att deras uppgifter kommer från den svenska polisen, namnger två av personerna inblandade i det uppseendeväckande värdedepårånet.

Röda baskrarna var en numera nedmonterad specialstyrka inom den serbiska polisen.

Ledare för enheten var den mordmisstänkte Milorad Lukovic, även kallad Legija (Legionären, efter hans tjänstgöring i franska Främlingslegionen under 1980-talet).

Lukovic misstänks för att ha mördat Serbiens premiärminister Zoran Djindjic, efterträdaren till den störtade Slobodan Milosevic.

Enligt Aftonbladet skriver serbisk media även att den person som ska ha köpt vapnen åt rånarna är dömd för inblandning i en kidnappning av en känd svensk, vilket tyder på att det är samme 32-årige man som tidigare dömts för sin inblandning i kidnappning av SIBA-direktören Fabian Bengtsson.

Rikskriminalen ville i går inte kommentera riktigheten i den serbiska tidningens artiklar, skriver Aftonbladet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!