Stockholm

Polisen hängde ut misshandlad kvinna

Känsliga uppgifter publicerades av polisen efter dådet.


Läs mer

UMEÅ. Samtidigt som polisen i nya annonser uppmanar misshandlade kvinnor att anmäla männen avslöjas detaljer om kvinnorna på nätet. Journalistförbundet och Sveriges kvinnojourers riksförbund menar att polisens agerande är oetiskt.

I tisdags inträffade en misstänkt kvinnomisshandel på en mindre ort i Västerbotten. Kort därefter publicerade polisen detaljer om fallet, och skrev ut gatuadressen, åldern på offret och hennes make, som greps misstänkt för misshandeln.

– Polisens agerande är absolut inte acceptabelt. Jag hoppas verkligen inte att det är de här direktiven som Rikspolisstyrelsen har gått ut med, säger Carina Ohlsson, ordförande i Sveriges kvinnojourers riksförbund, till Västerbottens Folkblad.

Enligt Journalistförbundet går polisen längre än de flesta nyhetsmedierna.

– Det polisen har gjort i det här fallet är inte brottsligt, däremot är det oetiskt. Det finns inte en enda ansvarig utgivare som hade släppt igenom de här uppgifterna, säger Agnetha Lindblom Hultén, ordförande för Journalistförbundet, till Västerbottens Folkblad.

I och med att mörkertalet är stort gällande kvinnomisshandel har polisen satsat stort på en rikstäckande annonskampanj som ska förmå drabbade kvinnor att anmäla. Polisen tycker det är olyckligt om färre skulle anmäla för att polisen publicerar detaljer.

– Det är bra med en reflektion kring detta och vi har nog en del att utveckla när det gäller både omfattning och inneåll i det vi publicerar, säger Peder Jonsson, informationsansvarig för polisen i Västerbotten, till Västerbottens Folkblad.

Skrivet av:

Senaste nytt

Åtal väcks mot Donald Trump

Publicerades: 1 timme sedan

Polisen rapporterar om detonation, Malmö

Publicerades: 1 timme sedan

Explosion vid flerfamiljshus i Malmö

Publicerades: 2 timmar sedan

Polisen i Malmö rapporterar om detonation

Publicerades: 3 timmar sedan

Höftopererad kvinna flyttades på fel sätt – dog

Publicerades: 3 timmar sedan

Uppåt på Wall Street

Publicerades: 3 timmar sedan

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.