Fredag 15 Okt
Stockholm

Socialkontor stängs efter hot

Våldet och hoten mot socialarbetare i Hovsjö i Södertälje blev för mycket. Nu tvingar Arbetsmiljöverket kommunen att flytta kontoret inom ett år, annars väntar vite på två miljoner kronor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Arbetsmiljöverket ger kommunen ett år på sig, annars hotar vite på två miljoner kronor, skriver flera medier. Situationen i Hovsjö har blivit ohållbar, medger kommunen. Personalen vid socialkontoret har utsatts för hot och våld, särskilt i samband med känsliga familjeärenden som omhändertaganden och omplaceringar av barn. Flera ungdomsgäng har skapat problem.

Arbetsmiljöverket inspekterade i somras efter en anmälan från skyddsombudet. Det ledde till en rad åtgärder, som att anställda inte fick gå ensamma eller göra hembesök i Hovsjö.

Det är mycket otryggt att lämna kontoret, säger skyddsombudet Sonja Björkman till Länstidningen på nätet.

Väktare i entrén eskorterar också personalen när de ska ta sig till bilen. Men åtgärderna räcker inte, anser Arbetsmiljöverket som kräver att kontoret flyttas.

Social- och omsorgschefen Karl Gudmundsson säger till Dagens Nyheter på nätet att han tror att kommunen klarar verkets tidsgräns för flytten, rapporterar TT.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela