Polisen struntar i försvunna tonåringar

Polisen: "Vi kallar dem helt enkelt rymmare."


SKÅNE. Sammanlagt sex fall med försvunna ungdomar fanns på polisens bord i nordvästra Skåne tidigare på lördagen. Tre av dessa har nu hört av sig till sina föräldrar men fortfarande saknas bland annat en 14-årig flicka som försvann från Hyllinge i går vid sextiden på kvällen och en 15-åring från Ekeby som försvann i går under eftermiddagen.

Men polisen bedriver inget som helst aktivt sökande efter tonårsflickorna.

– Vi hade agerat på ett annorlunda sätt om vi misstänkt att brott legat bakom, säger Charley Nilsson, informationsansvarig för polisen i nordvästra Skåne till Nyheter24. Vi har haft sammanlagt sex försvinnanden under dagen och det är inget unikt. Det handlar ofta om tonåringar som blir sura på morsan och farsan och därför sticker hemifrån.

– Detta gäller de tre tonåringar som föräldrarna nu har fått kontakt med. De får inte vara ute och då rymmer de till någon kompis som de sover kvar hos. I regel dyker de upp igen dagen efter när de blir hungriga. Vi hanterar ungefär 1 500-2 000 sådana ärenden per år. Vi kallar dem helt enkelt rymmare.

Så ni söker inte aktivt efter de försvunna flickorna?

– Nej, i nuläget gör vi ingenting åt saken. Det är endast om någon är suicidal eller på något vis sjuk. ibland spårar vi mobiltelefonen eller får helt enkelt kontakt genom att rnga upp. Men när vi inte har indikationer på annat än familjegräl gör vi ingenting. I ett av fallen vet föräldrarna med stor säkerhet var flickan befinner sig, men de vill inte åka dit och vi kan inte åka runt och klampa på dörrar. Det är ju dessutom så att vi inte kan omhänderta försvunna personer.

När påbörjas sökandet i dessa fall?

– Sammantaget gör man en bedömning efter initiala samtal med föräldrarna på hur vi ska agera. Finns det någonting som gör personen känd hos oss sedan tidigare, det är viktigt för eventuella åtgärder om personen försvunnit tidigare.

Gäller alla dagens försvinnanden tonårsflickor?

– Nej, det var en pojke också. Men flickor mellan 13-16 är extremt överrepresenterade. Så gott som samtliga dyker upp inom ett dygn.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!