Onsdag 28 Sep
Stockholm

Hatbloggare åtalas för grovt förtal

20-åring hängde ut unga tjejer som "fnask" med kränkande sexuella omdömen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

GÖTEBORG. Över 40 000 unika besökare följde intensivt när den 20-årige hatbloggaren hängde ut sitt nästa offer. Tonårstjejer liknades vid "fnask" och minderåriga objektifierades. Mannen åtalas vid Göteborgs tingsrätt för grovt förtal.

På bara några veckor blev bloggen en lokal maktfaktor i Göteborg under hösten 2008. Med för- och efternamn hängde han exempelvis ut fyra tonårstjejer under rubriken: "Hur man plockar isär en grupp fnask för att lättare förstå varför de är som de är".

I ett annat blogginlägg skriver 20-åringen: "Johanna 'hängmage'. 'gänghage', 'sänghage'. Kärt barn har många namn. Johanna, detta inlägget är tillägnat dig... Du har varvat ris med ros och hotat med anmälan."

Kammaråklagare Christoffer Ohlson tycker att rättsläget på området är osäkert och att det är värt att pröva fallet.

– Det är klart att det finns gränsfall. Men för vår del finns det tillräckligt med kränkande uttalanden för att vi ska kunna bygga ett åtal på det. Och även om mannen frias är jag rätt övertygad om att han inte kommer att fortsätta blogga på det här sättet. I stort handlar det om att fortsätta jaga, men med kanske annan bevisning, säger Ohlson till Nyheter24.

– Det är ett osäkert rättsläge när det gäller grovt förtal på nätet, och jag tycker att det här är en gärning som kan komma ifråga för det. Om vi hade valt en lägre nivå är det inte ens säkert att det hade blivit en rättssak, säger han.

20-åringen riskerar två års fängelse, och har en kriminell bakgrund. Tidigare har han fällts för olaga hot och misshandel vid Göteborgs tingsrätt. Målsägande är fyra uthängda kvinnor. En av kvinnorna har i förhör sagt att hon är rädd för att hatbloggaren ska skada henne fysiskt.

Bloggandet har också inneburit att okända människor, som känt till omdömena, närmat sig flickorna i nöjesnatten och hånat dem.

– Bloggens räckvidd är extra viktig i ett sådant här mål. Även om det här är en blogg på svenska är det via nätet som omdömena kan få störst spridning. När den här typen av uppgifter sprids på internet och populära bloggar behöver det prövas, säger Ohlson.

Bloggen finns med i förundersökningen, och åklagaren har säkrat över 100 sidor med text i bevisningen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.