Lördag 16 Okt
Stockholm

De sköts i hemlig övning

Två danskar skottskadades vid en hemlig övning med svenska elitsoldater. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Två danska militärer skottskadades i dag på det militära övningsområdet Hammarnäset utanför Karlsborg i Skaraborg. En träffades i ett ben och en annan fick splitterskadades. Deras liv var inte hotade. Båda fördes till Kärnsjukhuset i Skövde för vård.

Svenskarna som deltog i övningen var SSG-soldater, det vill säga soldater från Särskilda skyddsgruppen. Enligt Försvarsmaktens presschef Roger Magnergård genomfördes övningen tillsammans med specialförband från ytterligare två länder.

Och liksom allt annat som SSG gör - var styrkan gör det och när den gör det - var också övningen i Karlsborg hemlig fram tills olyckan inträffade.

SSG-soldaternas identitet är hemlig liksom hos de personer som ingår i det andra svenska specilaförbandet SIG, Särskilda inhämtningsgruppen. Båda styrkorna utgör Sveriges elitförband och ska kunna utföra uppdrag bakom fiendelinjer och genomföra avancerade spaningsuppdrag.

Polisen gör ingen egen utredning kring olyckan.

Vi kommer att skriva en anmälan och dokumentera de faktiska omständigheterna, säger Jan Strannegård, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

Polisens dokumentation skickas sedan till Arbetsmiljöinspektionen. Sedan är det upp till inspektionen att avgöra om det kan röra sig om något arbetsmiljöbrott och om man vill gå vidare till åklagare, enligt Strannegård.

Militären gör förmodligen sin egen utredning om deras föreskrifter följts, säger han.

Larmet om händelsen kom till SOS Alarm i Västra Götaland kom in klockan 14.27.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela