Lördag 31 Jul
Stockholm

Grova brott ska inte preskriberas

"Att man då inte kan ställa en mördare till svars bara för att det har gått för lång tid känns inte bra."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Regeringen tar bort preskriptionstiden för mord och andra brott som kan ge livstids fängelse.

I dag preskriberas olösta brott efter 25 år och de nya reglerna kommer även att gälla brott som inte hinner preskriberas före halvsårsskiftet 2010, då den nya lagen ska träda i kraft.

– Jag är övertygad om att folk skulle tycka att det var stötande om en mördare kom ut efter 25 år och erkände ett mord. Oavsett när brottet har begåtts bör man ställas till svars, säger alliansens rättspolitiker, Johan Linander (c), enligt Svenska Dagbladet.

Slopandet av preskriptionstiden motiveras med att det finns ett "starkt allmänintresse" för att inte låta brottslingar komma undan.

Lagrådsremissen gäller grova brott som mord och dråp, men även folkmord och grova folkrättsbrott kan omfattas. Också grova terroristbrott finns med i regeringens lagförslag och gemensamt för brotten är att de alla kan ge livstids fängelse.

Dock ska de nya reglerna bara gälla vuxna brottslingar.

Vänsterpartiets rättspolitiker, Alice Åström, är positivt inställd till lagrådsremissen.

– En person som har fått en anhörig mördad lever med det hela livet. Att man då inte kan ställa en mördare till svars bara för att det har gått för lång tid känns inte bra, säger hon till Svenska Dagbladet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela