Federley: legalisera prostitution

Vill legalisera prostitution och tycker att regeringen ska satsa mindre pengar på knarkbekämpningen.


Centerpartiets riksdagsledamot Fredrik Federley vill skrota sexköpslagen och kopplerilagen. Men han vill också att den svenska narkotikapolitiken ska ses över.

– Att köpa och sälja sex handlar om ett avtal mellan två människor. Det är inget som staten ska moralisera över och därför tycker jag att det ska vara tillåtet, säger Fredrik Federley till Metro.

I den nya motionen skriver Federley att "i varje land som bygger på rättsstatens principer måste myndiga människors överenskommelser respekteras".

Federley menar att det finns andra lagar som reglerar slavhandel och trafficking och att sexköpslagen inte hjälper till att minska problemen med prostitution. Han säger också att det är skrämmande att det är välbärgade personers åsikter som ligger till grund till lagstiftningen och att man inte hört prostituerade i frågan.

I en annan motion vill Federley att regeringen ska se över de resurser som satsas på den svenska narkotikapolitiken.

"De senaste tio åren har massiva insatser gjorts för att motarbeta handel, distribution och användande av narkotika. Linjen för Sverige har oavsett regering varit benhård så väl inom landet men också som ett stödjande av USA:s 'war on drugs' .

Över hälften av alla som i Sverige har långa strafftider är dömda för narkotikabrott. Samtidigt ser vi inga tecken på att bruk, missbruk eller dödligheten i missbruk på något sätt har minskat som en konsekvens av polisens hårda prioritering av narkotikafrågan", skriver han.

I stället tycker han att pengarna bör läggas på andra områden inom rättsväsendet som lider stor brist på resurser.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!