Onsdag 17 Aug
Stockholm

Bebis nära att få dödsdos

Felet hade kunnat skada barnet för livet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. En tre månader gammal bebis ordinerades en tio gånger för hög dos av smärtstillande efter en operation på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.

Men föräldrarna tyckte att droppflaskan såg alldeles för stor ut för barnet – och lyckades i sista stund hindra sin bebis från att drabbas av allvarliga skador.

Bebisen, som vårdades på sjukhuset efter en biopsi på ögat, ordinerades läkemedlet Perfalgan för lindring av smärtorna. Men ST-läkaren hade skrivit fel på ordinationen och i stället för 60 milligram hängde man upp en droppflaska med 60 milliliter av läkemedlet.

–Det här är andra gången, som jag känner till, som det händer med Perfalgan. Men när det inträffar allvarliga fel på doseringen av läkemedel så är det oftast ett sådant här fel. Om man ordinerar något milligram fel utgör det oftast ingen fara för patienten. Om man sätter kommatecken fel eller det saknas kommatecken blir det farligt. Nästan alla sådana problem är tiopotensfel, vi är människor, säger Peter Radell, verksamhetschef på barnanestesi- och intensivvårdsavdelningen på Astrid Lindgrens sjukhus till Dagens Nyheter.

Händelsen har anmälts till socialstyrelsen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.