Tisdag 16 Aug
Stockholm

Hovrätten: Fildelarna vann i Ipredmålet

Ephone vann mot bokförlagen i Svea hovrätt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Fildelarna har tagit revansch på upphovsrättsindustrin. Bredbandsoperatören Ephone frias av Svea hovrätt och slipper lämna ut ip-nummer till fem bokförlag. Domen från tingsrätten rivs därmed upp i det första fallet där Ipredlagen prövas.

Solna tingsrätt slog fast att Ephone skulle tvingas lämna ut uppgifterna om en bredbandskund som ansvarade för en server där 27 ljudböcker gjordes tillgängliga för nedladdning. Domen ogiltigförklaras med motiveringen att det inte finns sannolika skäl för upphovsrättsintrång, skriver hovrätten.

Förlagen lyckades inte bevisa att någon annan än Antipiratbyrån tagit sig in på servern, som lösenordskyddades. Därmed var det upphovsrättsskyddade materialet inte tillgängligt för allmänheten, utan endast för en begränsad krets.

Advokat Peter Helle, som försvarar Ephone, har tidigare sagt att Antipiratbyråns redigerade bevismaterial inte har något större värde. Han välkomnar hovrättens beslut.

– Det är bra att vi får det klarlagt att det krävs någon höjd i utredningen. Det är också en fördel för internetoperatörerna att ett ingripande inte kan ske hur som helst, säger Helle till Nyheter24.

Eftersom det är det första målet där Ipredlagen prövas är det principiellt viktigt.

– Ett beslut från hovrätten har prejudikatsvärde. Här slår man fast att principer som gäller i den fysiska världen, också gäller i högsta grad på internet. Bara för att materialet finns på nätet, innebär det inte alla gånger att det är tillgängligt för allmänheten. Det återstår att se hur prejudicerande det blir. Förlagen kan fortfarande överklaga hovrättens beslut, säger Helle.

Men utgången var inte på något sätt given. Hovrättens ordförande var tvungen att utnyttja sin utslagsröst till förmån för Ephone efter att det stod 2-2. Domen kan överklagas till Högsta domstolen.

Ephone överklagade tingsrättens dom efter att 99 procent av kunderna stöttat en överklagan.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.