Reinfeldt renoverar bastun - för 1,9 miljoner

Kostnaden står skattebetalarna för.


Statsminister Fredrik Reinfeldt har låtit renovera bastun på Harpsund. Enligt Politikerbloggen gjordes beställningen när den nya regeringen bara hade suttit i några månader, i april 2007.

Regeringskansliets förvaltningsavdelning bad om en förstudie som gällde Västra flygeln (bastu) på Harpsund, statsministerns representations- och rekreationsbostad i Flens kommun.

Sex månader senare kom domen: “alla utrymmen är generellt i relativt slitet skick”.

Bara förstudien kostade 58 000 kronor. Men mer skulle det bli.

Från SFV:s hyresgäst, Regeringskansliet, finns det önskemål om att fräscha upp västra paviljongen till att bli en mer tilltalande relaxavdelning”, skriver Politikerbloggen.

Två år sedan är det klart. Statsministern kan nu njuta av öländsk kalksten som kostar 2 000 kronor per kvadratmeter, en sittfontän i sten med uppbygnad i leca för 50 000 kronor och betrakta mosaik för 35 000 kronor.

Den totala kostnaden för renoveringen av bastun har kostat skattebetalarna inte mindre än 1 920 000 kronor.

Men enligt Malin Mod, informatör på regeringskansliet, är det inte alls tal om någon "lyxrenovering", vilket gjorts gällande i flera medier.

–Det är egentligen inte en renovering av en bastu i sig, utan den västra paviljongen. Och när renoveringen påbörjades upptäckte vi att det är fuktskador i grunden – som är från 1920-talet – och väggar som är fel. Det som varit dyrt är framförallt arbetskostnaderna, säger Malin Mod till Nyheter24.

Okej, men öländsk kalksten som kostar 2 000 kronor per kvadratmeter. Är inte det lyx?

–Det kan du ju kanske tycka, men det är en liten summa i sammanhanget.

En sittfontän i sten med uppbygnad i leca för 50 000 kronor...

–Jag har själv inte sett sittfontänen, men fått den beskriven för mig och av vad jag förstår är den mycket liten. Sedan var det nödvändigt att platsbygga en sittbänk.

Fredrik Reinfeldts pressekreterare, Roberta Alenius, låter meddela att statsministern inte varit inblandad i renoveringen på något sätt.

"Han har inte fått tycka till om någonting, som tex färgval eller materialval och har inte heller påverkat besluten eller själva renoveringsprocessen", skriver hon i ett pressmeddelande.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!