Polisen bjöd in vakter med HA-koppling

Ska stoppa Sverigemodellen - tog hjälp av medlemmar i samma nätverk.


BORLÄNGE. Polisen i Dalarna hade målsättningen klar - stoppa mc-gängens utbreddning.

"I förhållande till 2007 ska senast vid utgången av år 2010 antalet medlemmar i och antalet klubbar som förklarar sig tillhöra den så kallade Sverigemodellen i Dalarna ha halverats", står det i dalapolisens verksamhetsplan för 2009.

Nu visar det sig att polisen samarbetat med ett vaktbolag med tydliga kopplingar till just Sverigemodellen. En man sålde utrustning i samband med utbildningen av ordningsvakter - och har varit inbjuden till polisen - och en annan rekryterade ordningsvakter.

– Anledningen är att han är återförsäljare och att det var bra för alla. De som gick utbildningarna kunde handla på plats, säger Per Solfbergs vid Borlängepolisen, ansvarig för utbildningen till DT.

Men vad polisen inte visste då var att mannen ingick i en mc-klubb med kopplingar till Hells Angels. Den så kallade Sverigemodellen är ett nätverk för MC-klubbar och föreningar i tolv regioner som styrs av Hells Angels. För att få bära ett godkänt ryggmärke måste man under en prövoperiod bland annat festa med medlemmar i Hells Angels.

Mats Jonsson, chef för Dalapolisens kriminalunderrättelsetjänst, säger att medlemskap i Sverigemodellen inte automatiskt betyder kriminalitet.

– Det stora flertalet är vanligt folk. Det är viktigt att hålla isär det. De som är med ska inte känna sig utpekade, sa Jonsson i går.

Men enligt Jonsson ökar polisens intresse för medlemmarna och verksamheten när de söker medlemskap i Sverigemodellen. De dubbla budskapen har lett till en del kritik.

– Det är först när man går med i Sverigemodellen som man blir lite intressant för oss. Vi håller kanske ögonen lite extra på de klubbarna, för att se om de närmar sig enprocentsgängen ytterligare.

Jonsson menar att det är svårt att bevisa att någon är kriminell - men säger samtidigt "ingen rök utan eld".

– Är man inte intresserad av det, så går man inte heller på sådana fester, säger Jonsson till DT.

– Men vi måste ha något konkret gällande brottslighet för att kunna agera. Så länge det inte finns misstankar om brott är det svårt att göra någonting, säger Mats Jonsson.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Malmö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Davidshallsgatan", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

1 timme sedan
Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

1 timme sedan
Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.