Han var gängledare - vågade bryta sig ur

"Ju längre de stannar i de här miljöerna desto mer fastnar de."


Black Scorpions, det nyetablerade Black Cobras undergäng, härjar i Stockholm. Ungdomar rekryteras från förorterna för att bli yrkeskriminella.

Polisen kämpar för att stoppa ungdomskriminaliteten, men är ofta chanslösa mot de gängledare som belönar sina adepter med pengar, bilar och allt annat en ung kille från förorten kan tänkas vilja ha.

Börjar man i en ung ålder, då fastnar man. Det menar den förre gängledaren Augusto Comte Gomez som själv kallades värsting när han var 16 år.

– De yngsta är det lättast att påverka. Ju längre de stannar i de här miljöerna desto mer fastnar de, säger han till Metro.

Själv lyckades han bryta sig loss från sitt kriminella gäng. Men först efter nästan 20 år av brott. Nu föreläser han om sitt liv som ung kriminell och hur man tar sig ut.

– Jag lärde mig att snatta när jag var 8 år. Sedan var jag kriminell tills jag blev 27 år. Men sedan hittade jag en annan väg. Och andra gäng att tillhöra, säger Augusto Comte Gomez som numera jobbar för att få ungdomarna att förstå att det finns andra "gäng" man kan vilja vara del av:

– Alla tillhör ett organiserat gäng. Det finns fotbolls-spelare och gäng med journalister. Men alla gäng sysslar inte med att råna, misshandla och förnedra folk.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

Vinstlyft för Hemnet

1 timme sedan
Bostadsannonssajten Hemnet redovisar ett rörelseresultat på 99 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 68 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Stort vinstfall för JM

1 timme sedan
Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

1 timme sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

1 timme sedan
Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.