Black Cobra värvar tonåringar i Stockholm

De har kopierat de vuxna gängens gängbildning.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

STOCKHOLM. Det kriminella gänget Black Cobra, från Köpenhamn, har under sommaren fått fäste i Stockholms sydvästra förorter. Redan tidigare har gänget etablerat sig i orter som Uppsala, Göteborg, Halmstad, Eskilstuna, och Helsingborg. Det är, enligt polisen, en expansion som saknar motstycke under senare år.

Länspolismästare Carin Götblad hävdar att det rör sig om cirka 25 män i åldern 15 till 20 år som nu har rekryterats i Stockholmsområdet. Samtliga är, trots sin låga ålder, redan tungt kriminellt belastade. Man misstänker att flera av ynglingarna redan värvades under bränderna i Tensta och Rinkeby i julas.

Alla nya medlemmar i Black cobra, eller underavdelningen Black Scorpions, tvingas betala en avgift för att gå med i gänget.

– De har kopierat de vuxna gängens gängbildning. Det är jätteallvarligt, säger Carin Götblad till Dagens Nyheter.

Götblad menar att det är problematiskt att alltför ingående diskutera, och namnge, gängen offentligt eftersom det bidrar till mytbildningen.

–Vi försöker att inte ge dem för mycket status. Man ska inte demonisera de här gängen. De är hänsynslösa, men samtidigt ynkliga och fast i droger.

Gänget ägnar sig, enligt polisen, framförallt åt personrån, butiksrån och utpressning. Nu håller Stockholmspolisen på att bygga upp en en specialavdelning som ska syssla med underrättelseverksamhet mot de kriminella ynglingarna.

Men det viktigaste arbetet handlar, enligt länspolismästaren, om att sätta in tidiga insatser när man märker att ungdomarna söker sig till de kriminella gängen.

Enligt Götblad är det äldre medlemmar som står för rekryteringen och man misstänker att den ekonomiska krisen bidrar till att ungdomarna väljer att söka sig till gängkriminaliteten.

– Vi misstänker det. Men vad man inte ser när äldre gängmedlemmar kommer i dyra bilar är att de inom några år kommer att vara en spillra av sig själva. Antalet personer som varit med i ett gäng men nu söker upp oss och gråter och är rädda har flerfaldigats, säger Götblad till Dagens Nyheter.

Tillslag mot Black Cobra i Malmöförorten Rosengård:

Skrivet av: