Black Cobra värvar tonåringar i Stockholm

De har kopierat de vuxna gängens gängbildning.


STOCKHOLM. Det kriminella gänget Black Cobra, från Köpenhamn, har under sommaren fått fäste i Stockholms sydvästra förorter. Redan tidigare har gänget etablerat sig i orter som Uppsala, Göteborg, Halmstad, Eskilstuna, och Helsingborg. Det är, enligt polisen, en expansion som saknar motstycke under senare år.

Länspolismästare Carin Götblad hävdar att det rör sig om cirka 25 män i åldern 15 till 20 år som nu har rekryterats i Stockholmsområdet. Samtliga är, trots sin låga ålder, redan tungt kriminellt belastade. Man misstänker att flera av ynglingarna redan värvades under bränderna i Tensta och Rinkeby i julas.

Alla nya medlemmar i Black cobra, eller underavdelningen Black Scorpions, tvingas betala en avgift för att gå med i gänget.

– De har kopierat de vuxna gängens gängbildning. Det är jätteallvarligt, säger Carin Götblad till Dagens Nyheter.

Götblad menar att det är problematiskt att alltför ingående diskutera, och namnge, gängen offentligt eftersom det bidrar till mytbildningen.

–Vi försöker att inte ge dem för mycket status. Man ska inte demonisera de här gängen. De är hänsynslösa, men samtidigt ynkliga och fast i droger.

Gänget ägnar sig, enligt polisen, framförallt åt personrån, butiksrån och utpressning. Nu håller Stockholmspolisen på att bygga upp en en specialavdelning som ska syssla med underrättelseverksamhet mot de kriminella ynglingarna.

Men det viktigaste arbetet handlar, enligt länspolismästaren, om att sätta in tidiga insatser när man märker att ungdomarna söker sig till de kriminella gängen.

Enligt Götblad är det äldre medlemmar som står för rekryteringen och man misstänker att den ekonomiska krisen bidrar till att ungdomarna väljer att söka sig till gängkriminaliteten.

– Vi misstänker det. Men vad man inte ser när äldre gängmedlemmar kommer i dyra bilar är att de inom några år kommer att vara en spillra av sig själva. Antalet personer som varit med i ett gäng men nu söker upp oss och gråter och är rädda har flerfaldigats, säger Götblad till Dagens Nyheter.

Tillslag mot Black Cobra i Malmöförorten Rosengård:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.