Vit tiger bet skötare

Tigerns lek med skötaren slutade med flera kraftiga bett.(TT)


I femton minuter blev den skadade mannen kvar i tigerhägnet i Junsele djurpark innan ägaren kom till hans undsättning.

– Han ringde mig inifrån hägnet. Vi pratade med varandra hela tiden när jag var på väg i bilen, säger parkens ägare Ulf Henriksson till TT.

Den erfarne skötaren, som jobbat vid djurparken sedan 1979, har arbetat med tigrar de senaste 16 år. Trots skadorna höll han sig lugn under telefonsamtalet.

– Han sade att han hade ont i en fot och så hade blivit biten i axeln, uppe i nacken, säger Henriksson.

Väl på plats kunde Henriksson locka in den vita tigerhanen med hjälp av en köttbit. Ambulanspersonal kunde sedan föra mannen till akuten.

På eftermiddagen var det ännu oklart hur djupa skadorna var, men skötaren uppgavs vara vid gott mod.

– Min fru har pratat med dem där på akuten och han hade själv sagt att det var prima liv, säger Henriksson.

Olyckan skedde när skötaren skulle inspektera hägnet på lördagsmorgonen innan han släppte ut tigrarna. Av okänd anledning kom den vita hanen ut innan inspektionen var klar.

TT: Har tigern sett skötaren som en inkräktare i hägnet eller som en lekkamrat?

– Mer som en lekkamrat. De är så snälla de här djuren. Vi går inte in till dem men vi klappar dem genom staketet och så.

TT: Är det av säkerhetsskäl?

– Ja, de är ju så stora och tunga så man ska inte vara inne hos dem. Den här kan väl väga ett par hundra kilo, så det är en stor katt.

– Hade den här tigern velat något ont då hade det inte blivit det här lyckliga slutet, säger Henriksson.

Parken ska nu se över sina rutiner och de tigerluckor som används när tigrarna släpps ut i hägnet. Luckorna öppnas manuellt och normalt sett ska parkens tre tigrar inte kunna stöta ihop med skötaren när de släpps ut.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.