Aftonbladet anmälda för rasism

– Vi hade räknat med det, säger Jan Helin till Dagens Media.


På måndagen publicerade Aftonbladet en debattext med rubriken: ”Muslimerna är vårt största utländska hot”.

Debattartikeln är skriven av sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson, som hävdar att islam är det största hotet utifrån sedan andra världskriget.

Nu polisanmäler Centrum mot rasisms ordförande, Mariam Osman Sherifay, Aftonbladet för hets mot folkgrupp.

I en debattartikel på Newsmill skriver hon att texten är ”uppenbart rasistisk”:

"Idag är det svenska muslimer som SD angriper med hjälp av Aftonbladet och ingen reagerar. Vilken grupp angriper SD imorgon? Hur långt kan Aftonbladet tänka sig att gå? Skulle tidningen publicera en artikel där ”judarna” utpekas som det stora hotet mot vårt land?" frågar hon sig i texten.

Sherifay ställer sig också frågande till Jan Helins dubbla budskap:

"Å ena sidan vill han inte låta SD annonsera, å andra sidan tycker han det är helt ok att låta Åkesson sprida sin rasistiska propaganda i tidningen han är ansvarig utgivare för.”

–Vi hade ju några jurister som sa att det här kunde handla om brott. Jag har varit noga med att förklara varför vi publicerade den, säger Jan Helin till Dagens Media.

Helin påpekar också att politisk reklam inte visar deras faktiska värderingar, medan i en debattartikel lyser sd:s riktiga värderingar igenom.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.