BRÅ: Åkessons uppgifter felaktiga

- 19/10/2009, 12:54 -

Sverige har inte alls flest våldtäkter i Europa, menar Brottsförebyggande rådet.

Under måndagen publicerade sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson en debattartikel på Aftonbladet där han pekar ut muslimer som det stora hotet mot det svenska samhället.

Han skriver bland annat att muslimer i själva verket är "det största utländska hotet sedan andra världskriget", att Sverige har flest antal våldtäkter i Europa – och att muslimer är överrepresenterade bland förövarna.

Jan Hjärpe, professor i islamologi, menar att mycket av Åkessons artikel bygger på lögner. Och nu går även Brottsförebyggande rådet ut med att uppgifterna om våldtäkter i artikeln inte stämmer.

–Det är helt och hållet fel, säger Klara Hradilova Selin, utredare vid BRÅ, enligt Aftonbladet.

Dock har Sverige flest anmälda våldtäkter i Europa, något som Hradilova Selin tycker är bra, eftersom det visar att fler i Sverige vågar gå till polisen och anmäla en våldtäkt än i andra länder.

– Hur det ser ut med det faktiska antalet våldtäkter vet ingen. Det är en så pass dold brottslighet att det bara är en minimal bråkdel av alla sexualbrott som anmäls till polisen. Om man vill jämföra mellan olika länder är det sista man kan använda antalet anmälda brott, det är totalt olika och baserat på olika räknesätt i olika länder, tillägger hon för Aftonbladet.

Hradilova Selin känner inte heller till någon undersökning som visar att muslimska män är överrepresenterade bland våldtäktsförövare.

– Hur vet man det? Har man sett någon undersökning på det? Det har inte jag, säger hon till Aftonbladet.

Skrivet av: