Friad lurade JK på skadestånd

Justitekanslern betalade felaktigt ut skadestånd till misstänkt bedragare.


STOCKHOLM. Justitiekanslern har blivit vilseledd och berövad på 30 000 kronor. Bedragaren från Stockholm frikändes tidigare av hovrätten från misstankar om grovt bedrägeri, men nu är han alltså misstänkt igen.

Mannen har två gånger lyckats få ersättning av staten för att ha suttit felaktigt frihetsberövad i bedrägerifallet. För det fick han 40 000 kronor i skadestånd. Men mannen såg en möjlighet att mjölka staten på ytterligare pengar genom att ändra en bokstav i sitt namn. På det sättet fick han ytterligare 30 000 kronor i skadestånd.

"På grund av att förnamnet hade stavats på ett annat sätt än tidigare upptäcktes inte att han redan beviljats ersättning för frihetsberövandet", skriver justitiekansler Göran Lambertz i en skrivelse till polisen i Stockholm.

Anledningen till att det andra beloppet var lägre beror på en viss omständighet som inte åberopades andra gången.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

1 timme sedan
En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.