Lördag 16 Okt
Stockholm

Den svenska superpappan

Blöjbyten och IT-jobb: Den moderna svenska pappans vardag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Maths Enocsson, 39 år från Gävle, är en typisk svensk pappa. Med den skillnaden att han fick sina första barn tidigt och att han har varit ovanligt produktiv: Den svenska genomsnittspappan har 2.2 barn, Maths har sitt femte på väg.

Maths varvar jobbet som IT-konsult med blöjbyten och att skjutsa sina tonårssöner till hockeyträning. Hemma försöker Maths och hans sambo dela lika på arbetsuppgifterna. För det mesta går det bra även om de ibland faller in i de traditionella könsrollerna med Maths under bilen och hans sambo i tvättstugan.

Grattis på fars dag. Hur har du blivit uppvaktad?

– Jag fick Dennis Lehanes senaste bok ”Ett land i gryningen.” Jag är inte vad man skulle kalla för en slipskille.

Hur ser papparollen ut 2008?

– I jämförelse med 1994 då jag blev pappa första gången är det mycket som har förändrats. Till det bättre tål att sägas. Det är mer jämlikt nu, fler pappor stannar hemma med sina barn och det har blivit mer accepterat. Sedan har papparollen nästan blivit till ett yrke, något man utbildar sig till. Det kryllar av tidningar, böcker och supernanys som vill tala om hur man ska göra.

Är Sverige ett bra land att vara pappa i?

– Ja. Förmodligen ett av världens bästa. Vi har monterat ner machoidealen så att man har en annan chans att vara människa.

Hur regerade du första gången någon av dina barn kallade dig ”gubbjävel”?

– Det var inte roligt. Jag blev ledsen och arg. Sedan skrek jag ”ungjävel” tillbaka.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela