Fredag 30 Jul
Stockholm

Frihetsberövas för mord på Therese

Ungdomarna döms till ett år och åtta månaders sluten ungdomsvård.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Under måndagen kom straffet för de två ungdomar som dömts för mordet på 15-åriga Therese Johansson Rojo.

Den 16-årige pojken och hans jämnåriga flickvän dömdes till ett år och åtta månaders sluten ungdomsvård, men åklagaren hade yrkat på maxstraffet fyra års sluten ungdomsvård.

Pojkens advokat, 16-årige Claes Borgström, säger att domen kom som en lättnad för hans klient.

– Han hade garderat sig känslomässigt innan för att inte bli besviken, eftersom åklagaren yrkat på fyra år. Han blev förstås lättad över att straffet inte blev längre, men han har fortfarande mycket att arbeta med känslomässigt som kommer ta längre tid än bara ett år och åtta månader, säger Borgström till Nyheter24.

Borgström själv är också nöjd med domen.

– Jag tycker att den var rätt, den stämmer med de regler och den praxis vi har i Sverige när man dömer unga. Det var vad jag hade hoppats på, tillägger Borgström för Nyheter24.

Rättegången avslutades i Södertörns tingsrätt efter drygt en månads uppehåll.

Varken den 16-årige pojken eller den jämnåriga flickvännen lider av någon psykisk störning och gjorde inte heller det när gärningen begicks.

Claes Borgström har tidigare sagt att det finns förmildrande omständigheter i hans klients fall.

–Han har varit utsatt för en kränkande psykisk misshandel som har lett till att han har tappat förmågan att styra över sitt eget handlande, sade Borgström under sin slutplädering, enligt Dagens Nyheter.

Pojken fälldes i september år till mord och flickan för anstiftan till mord.

Det var den sjunde juni i år som 15-åriga Therese hittades strypt i en skogsdunge i Stureby i Stockholm. Motivet till dådet tros ha varit svartsjuka och flickvännen ska ha hetsat pojkvännen till att döda 15-åringen.

 

Kommentera
Kopiera länk
Dela