80 000 har svininfluensan i Sverige

Smittan sprider sig som en löpeld genom vårt avlånga land.


Massvaccinationen mot svininfluensan är nu en kamp mot klockan.

Tusentals svenskar har smittats och siffran kommer stiga. Kulmen tros komma vid jul – då hundratusentals svenskar kan vara smittade.

Dock har bara 2126 svenskar konstaterats smittade, men enligt Johan Carlson, generaldirektör på Smittskyddsinsitutet, är mörkertalet stort.

Han uppskattar att den riktiga siffran ligger på mellan 50 000-80 000 smittade.

– Det är en grov uppskattning, men det är inte alls överskattat. Jag tror att det kan röra sig om ännu fler. Vi ser hur det rusar iväg, säger Carlson, enligt Aftonbladet.

Bara i förra veckan anmäldes 349 fall.

Det är dock fortfarande oklart exakt hur många svenskar som kommer att vaccinera sig. Först i nästa vecka kommer svenskar utanför riskgrupperna att vaccineras.

Smittan har haft störst spridning i storstäderna och längst Norrlandskusten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskt nej till mer socialt i EU

Stockholm: Polisen rapporterar om brand

"Polis, ambulans och räddningstjänst är på väg till en lägenhetsbrand i Traneberg.", skriver polisen på sin hemsida.

Satt fängslad i 20 år – får 55 miljoner av staten

Viggo Kristiansen – dömd och sedermera frikänd för ett uppmärksammat mord på två flickor år 2000 – får 55 miljoner kronor av den norska staten.

Norsk räktrålare drog upp död kropp

1 timme sedan
Besättningen ombord MS Kongsfjord trålade efter räkor i Barents hav när de i fredags kväll fick en obehaglig överraskning. I nätet låg en död kropp.

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

1 timme sedan
I bästa fall har regeringens klimatredovisning varit vilseledande, i sämsta fall är det rena lögner, anser Centern. Nu KU-anmäls statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in alla partiledare till ett möte med det Nationella säkerhetsrådet för att informera om risken för otillbörlig påverkan inför EU-valet i juni.