Friska foster aborteras av misstag

Kvinnor övertygas om att ta abortpiller på grund av feltolkade ultraljud.


Friska foster riskerar att aborteras av misstag på grund av feltolkade ultraljud. Under de senaste åren har 24 fall ringats in där föräldrar skickats hem med abortpiller och besked om att deras foster är dött, trots att barnet i själva verket varit fullt friskt.

Sveriges Radios Brunchrapporten har granskat abortfallen. Karin, 27, valde att inte lita på läkarens besked och valde att kontakta en annan läkare som fick undersöka henne. Då visade det sig att fostret var friskt.

– Helt fruktansvärt, man kan ju inte skriva ut abortpiller till någon som har ett önskat foster i sin mage, säger Karin till Sveriges Radios Brunchrapporten.

I hälften av fallen har kvinnorna tagit abortpillret, eller låtit sig skrapas, vilket har fått till följd att det friska barnet har skadats kraftigt, eller till och med dött. Rekommendationen är att alltid göra en andra kontroll om ultraljudet visar att kvinnan fått ett missfall.

– Antingen kan man ta tillbaka patienten efter en vecka, eller så har man två olika undersökare samma dag, säger Harald Almström, ultraljudsansvarig på Ultragyn, Stockholm, till <a target="_blank" href=""http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=406&Artikel=3208559">Sveriges" Radios Brunchrapporten.

Hälften av de tio sjukhus, som har granskats, har som fast rutin att göra en dubbelkoll innan någon skickas med besked om missfall och piller.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!