Var ammar barnen kortast?

Stora regionala skillnader på hur länge barnen ammar i landet.


Västsvenska kvinnor ammar kortast.

I Sverige förespråkas amning helt i sex månader, utan tillägg av annan mat. Rådet infördes efter WHOs rekommendation för fyra år sedan.

Men det är stora regionala skillnader enligt Socialstyrelsens statistik. I Västerbotten helammades vart fjärde barn vid sex månaders ålder. I Västra Götaland endast vart tionde.

De stora skillnaderna kan bero på att sköterskor på barnavårdscentraler som informerar om amning har olika åsikter. En del håller fast vid den gamla rekommendationen att börja med smakportioner redan när barnet är fyra månader.

- Jag tycker inte det är fel att starta med smakportioner vid fyra månader. Då är barnet ofta nyfiket på att få smaka, säger Kerstin Gren, barnsjuksköterska på Kållereds barnavårdscentral till Göteborgs-Posten.

Kerstin Gren möter många mammor som är trötta av nattliga amningar, men ändå inte vill ge mjölkersätning.

- Hellre en glad mamma som orkar, än en som är så trött att hon inte orkar stå på benen. En del har flyttat till storstaden och har inte avlastning. När de väl får hjälp så vill man att barnet kan äta något annat så att det går att lämna bort dem, säger Kerstin Gren till GP.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inflationen i USA på väntad nivå

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.