Professor kräver skärpt våldtäktslag

- 07/12/2008, 12:22 -

Samtycke är ledordet i det nya föreslagna våldtäktslagen som professor Madeleine Leijonhufvud arbetar fram.

Våldtäktsanmälningarna har tiodubblats sedan år 2000, men åtalen har inte ökat nämnvärt på hela tio år. Madeleine Leijonhufvud som är professor i straffrätt har arbetat med ett nytt lagförslag som ska ställa fler sexualbrottslingar inför rätta.

– Nio av tio anmälningar når aldrig våra domstolar. Så ser det inte ut vid andra brott, säger Madeleine Leijonhufvud, rapporterar Sveriges Radio Värmland.

Samtyckesutredning syftar till att lagstiftningen blir tydligare när det gäller att båda parter ska vara med på en sexuell handling. Men åtalen är extremt få i förhållande till anmälningarna och Madeleine Leijonhufvud pekar onyanserade synsätt samt brister i rutiner inom polis- och rättsväsendet.

– Det beror på att polis och åklagare bedömer att de inte kommer att kunna bevisa brottet. Men det beror också på att vår lag ser ut som den gör. Man måste kunna bevisa att kvinnan varit slagen hotad eller totalt utslagen och så är det oftast inte, menar Leijonhufvud.

Madeleine Leijonhufvud har även medverkat i flera tevedebatter om våldtäktsmål och straffrätt. Vid ett tillfälle duellerade hon mot Jan Guillou om det omskrivna gruppvåldtäktsdomen i Tumba, i debattprogrammet "Hetluft" i TV4.

Se en intervju med Madeleine Leijonhufvud:

Skrivet av: