Sd sover i kommunpolitiken

- 17/11/2009, 14:22 -

Sd:s kommunpolitiker i Uppland har inte gjort mycket väsen av sig.

UPPSALA. Sverigedemokraterna gjorde ett succéval i Uppland valåret 2006. De fick mandat i sju uppländska kommunfullmäktige - Uppsala, Älvkarleby, Tierp, Heby, Östhammar, Sigtuna och Enköping. Det politiska etablissemanget drog efter andan.

Men när drygt tre år gått kan man bara konstatera att sverigedemokraterna inte gjort mycket väsen av sig.

Sedan en tid tillbaka gapar de två sd-stolarna i kommunfullmäktige i Tierp tomma. En av sd-ledamöterna har inte varit närvarande alls sedan två år tillbaka, skriver Upsala Nya Tidning - och de väljare som röstat fram sverigedemokraterna anledning att fråga sig om de egentligen fick någon valuta för rösterna.

Partiledningen skyller på korta listor och politiker utan rutin. I Östhammar hade partiet inga kandidater överhuvud taget. Det enda som märkts av sd:s inflytande i Östhammarpolitiken är en tom stol.

En sd-ledamot i Tierp, Kjell Hentilä, var till en början en flitig motionär i kommunfullmäktige, men har nu tagit en "politisk timeout" efter sjukskrivning.

– Vi kan inte göra någonting åt försäkringskassans regler. Om man är sjukskriven så kan man inte gå till fullmäktige, då mister man ju sjukersättning. Jag har precis börjat arbetsträna på mitt jobb och känner att jag måste satsa på det nu, säger Kjell Hentilä till UNT.

I Enköpings kommun har Jan-Erik Roos (sd) visserligen motionerat om flyktingmottagandet. Men han har också varit frånvarande på 14 av 25 sammanträden de första tre åren. I stället har 92-åriga Evert Skirgård hoppat in som ersättare.

– Jag har egentligen inte tid med det här. Jag är resemontör och tycker inte att jag hinner. Dessutom har jag hållit på och renoverat huset, säger Jan-Erik Roos till UNT.

Skrivet av: