Misshandeln av små barn ökar

Misshandeln av små barn under sex år ökar dramatiskt, enligt Rädda Barnen. (TT)


Brotten fortsätter att öka i Sverige. Bland de mer dramatiska ökningarna finns misshandel av barn under sex år.

Skrämmande ökning, anser Rädda Barnen.

Färsk preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att de anmälda brotten i Sverige ökat med fyra procent under årets tio första månader jämfört med motsvarande period förra året. Totalt anmäldes 1 145 866 brott. Det betyder att nästan 49 000 fler brott begåtts hittills i år.

Statistiken avslöjar inga dramatiska förändringar i anmälningarna utom när det gäller en brottstyp, misshandel av barn upp till sex år. Denna brottstyp har hittills i år ökat med 26 procent och sedan 1998 har antalet anmälningar fördubblats.

Under januari-oktober anmäldes 1 565 fall av misshandel av barn som är upp till sex år.

– Det här är jätteskrämmande. Ökningen är enorm. Vi vet också att mörkertalet är mycket stort, säger Åsa Landberg, psykolog vid Rädda Barnen, till TT.

Hon vill inte tro att det är flera barn som blivit misshandlade utan hoppas att ökningen i statistiken beror på att fler vuxna polisanmäler denna typ av övergrepp.

– Det senaste året har vi drivit en kampanj om barnmisshandeln och vi hoppas att det bland annat är denna som gett resultat, säger hon.

Under 2000-talet har allt fler små barn misshandlats. År 2000 anmäldes 938 fall, 2006 1 351 och hittills i år alltså 1 565. Antalet väntas stiga ytterligare innan året är slut.

Undersökningar visar att många föräldrar medger att de använt lindrigare våld mot sina små barn.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!