Stockholm

Ditt smink - en massbomb av kemikalier

Kan ge unga kvinnor bieffekter som allergier, hudproblem och cancer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kvinnor applicerar i genomsnitt cirka 515 olika kemikalier från diverse skönhetsprodukter och smink i ansiktet varje dag.

Men många av kemikalierna kan skada dig och ge bieffekter som hormonproblem, hudproblem, allergier och cancer.

Enligt en ny studie som genomförts av deodorantkedjan Bionsen använder de mest skönhetsmedvetna upp till 13 produkter om dagen. De flesta av dem innehåller 20 olika kemikalier, skriver Telegraph.

Och det är parfymer som är värst. De kan innehålla mellan 250-500 olika kemikalier.

–Att använda oparfymerade produkter är ett bra sätt för att skydda sig mot allergier, säger Monica Tammela, enhetschef på kosmetikaavdelningen vid Läkemedelsverket till Nyheter24.

De flitigaste användarna av skönhetsprodukter är kvinnor mellan 18-25 år, vilket innebär att de utsätter sig för störst risker.

– De nya 'mirakelkurerna' innehåller fler kemikalier för att nå bättre resultat, vilket innebär att kvinnor utsätter sig för större risker, säger Charlotte Smith som arbetar på deodorantkedjan, enligt The Sun.

Men trots det tycker Läkemedelsverket inte att man bör införa varningsetiketter på produkter som innehåller kemikalier som kan vara skadliga.

– Om det visar sig att en produkt är farlig så får man utreda det och försöka begränsa användningen av produkten, säger enhetschefen på kosmetikaavdelningen, Monica Tammela till Nyheter24.

15-åriga Abigail Colbourne är en av de personer som farit illa av att använda skönhetsprodukter. Hon skulle bara färga håret – men i stället drabbades hon av en allergisk chock.

–Mina ögon limmades ihop och mitt huvud svällde upp. Det var hemskt, säger 15-åringen till The Sun.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.