Internationella toalettdagen firades

FN-förbundets Aleksander Gabelic välkomnar Jack Sims miljöengagemang.


Över hela världen firas i dag, den 19 november, den Internationella toalettdagen. Dagen upprättades 2001 av grundaren Jack Sim för åtta år sedan i kampen för fler offentliga toaletter.

Men WTO, World Toilet Organization, hamnar ofta i skuggan av Världshandelsorganisationen, WTO. Flera FN-myndigheter samarbetar med organisationen, och antalet medlemmar ökar. Aleksander Gabelic, ordförande för Svenska FN-förbundet, tycker att dagen är värd att fira.

– FN-förbundet brukar uppmärksamma flera dagar som kvinnodagen, aidsdagen, och andra. Denna har haft en sådan status sedan 2006 då FN:s miljöprogram, UNEP, valde att initiera ett samarbete. Organisationen, som Sim har grundat, är ett positivt exempel på hur entreprenörer genom privata initiativ kan vara ett kompelement till statliga satsningar när det kommer till att uppnå miljömålen, säger Gabelic till Nyheter24.

WTO är inte bara en opinionsbildande insats utan har flera miljöprojekt i olika länder, och har flera organisationer som medlemmar. Man samlar även in privata donationer för att kunna öka renhållningen.

Gabelic tror att toalettdagen är ett enkelt sätt att få upp sanitetsproblemen på agendan.

–Sim, som blev ekonomiskt oberoende när han var runt 40, har gjort ett gott arbete, och brukar bland annat arrangera toalettmässor på World Economic Forum i Davos. Det är väldigt viktigt att man mer och mer i utvecklingsländerna tar in sanitetsbiten när man planerar olika byggen.Väldigt många dör på grund av sjukdomar som spridits på grund av sanitetsproblem.

– Jag tror att det här engagemanget kommer att växa, och kommer att göra det mer på näringssidan. Bland annat genom samarbeten med just UNEP och US Aid, säger Gabelic.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.