Fredag 14 Maj
Stockholm

Åtalade kriminalvårdare nekar

De kriminalvårdare som misstänks för tjänstefel i samband med att en intern hängde sig förnekar brott.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

MARIESTAD. Det var den första februari förra året som en 23-årig häktad man på Mariestads häkte hängde sig själv. När detta upptäcktes av kriminalvårdarna låste de dörren och förutsatte att mannen var död i stället för att kontrollera om han levde. Först efter 14 minuter skars 23-åringen ner av tillskyndad ambulanspersonal och mannen avled två dagar senare till följd av hängningen. Hade kriminalvårdarna agerat tidigare hade mannen troligen överlevt.

I dag inleddes rättegången mot kriminalvårdarna och samtliga förnekar alltså brott. De anser sig, enligt Göteborgs-Posten, ha saknat utbildning och varit ovetande om hur de skulle agerat.

"Jag hade ingen aning om att det bara var läkare som fick dödförklara någon. Jag jobbade från att han var död. Men de nya direktiv som vi har fått skulle jag ha skurit ned honom. Då hade vi inga verktyg att skära ner folk med, det har vi nu." säger en av kriminalvårdarna i förundersökningen, enligt Göteborgs-Posten.

Lars Håkan Nilsson, medicinsk rådgivare inom Kriminalvården, konstaterar dock att vårdarna borde vetat hur de skulle agera. En inspektion av landets häkten visade att rutiner för liknande situationer fanns vid häktet i Mariestad och att de anställda kände till dem.

– Vid inspektionen såg vi att nästan 90 procent av alla enheter hade tydliga rutiner som alla kände till, men det finns ett par stycken som inte hade det, säger Lars Håkan Nilsson till SVT:s Rapport.

Också vice chefsåklagare Bo Lindgren anser att vårdarna gjort sig skyldiga till tjänstefel och att de omedelbart borde tagit ner kroppen när de upptäckte mannen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela