Stor mage ökar risk för tidig död

Att mäta höft och midjemått i stället för BMI har visat sig vara en bättre sätt att mäta risken att dö för tidigt på grund av övervikt.


Att mäta höft och midjemått i stället för BMI (Body Mass Index) har visat sig vara en bättre sätt att mäta risken att dö för tidigt på grund av övervikt, visar en ny stor europeisk studie.

BMI-metoden, som relaterar personens längd med vikten, är inte tillförlitlig på exempelvis äldre människor och kroppsbyggare.

För kvinnor ökade risken att dö i förtid med 13 procent med ett fem centimeter större midjemått. För män var motsvarande siffra 17 procent, enligt forskningsgruppen vid Institutet för nutrition i Potsdam-Rehbrücke.

Forskarna räknade även på förhållandet mellan midja och höft genom att dela en persons midjemått med det största måttet över höfterna. De fann att dödsrisken ökade med 24 procent för kvinnorna för varje gång förhållandet ökade med 0,1, och med 34 procent för männen.

– Nu har vi bevis för att risken att bli sjuk eller dö på grund av övervikt avgörs av var på kroppen fettet sitter. Det är dags att införa midje- och stussmätning i hälsotester, säger Bo Hedblad, professor i kardiovaskulär epidemiologi vid Lunds universitet, till Dagens Nyheter på nätet.

Han är en av forskarna som deltagit i studien som har gått igenom data från 350 000 européer, och som presenteras i tidningen New Journal of Medicine.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.

Stämmer tobaksjätte för vitt snusberoende

En amerikansk man har stämt tobaksjätten Philip Morris i USA och dess dotterbolag Swedish Match för att ha blivit beroende av vitt snus.

Så många regioner har krigsplacerat läkare

Alla Sveriges regioner utom fem har krigsplacerat läkare, visar en kartläggning som tidningen Sjukhusläkaren gjort. Hur många läkare det rör sig om är hemligstämplat.