Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Astma kan orsakas av halsbränna

- 26/11/2008, 11:43 -

Vuxna som lider av halsbränna och sura uppstötningar utvecklar oftare astma.

På några års sikt utvecklas astma betydligt oftare hos personer som lider av halsbränna och sura uppstötningar än de utan sådana besvär. Andra luftvägsbesvär är också vanligare bland dem som lider av halsbränna och sura uppstötningar.

Det visar en flernationell studie som under onsdagen redovisas vid medicinska riksmässan i Göteborg.

– Våra resultat ger ytterligare stöd för att halsbränna och sura uppstötningar är en riskfaktor för astma. Det krävs dock mer forskning innan vi säkert vet om det rör sig om ett orsakssamband, säger professor Christer Janson vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik, enligt Unt.

Janson är en av de ansvariga för studien som omfattar nästan 1800 kvinnor och män i åldrarna 20-44 år från Belgien, Island och Sverige. Med nio års mellanrum besvarade de en omfattande hälsoenkät och genomgick tester av lungfunktion och luftrörens känslighet.

Ingen av deltagarna hade några påtagliga besvär då studien inleddes, men under de nio åren fick sex procent astma och påbörjade medicinering. Utvecklingen av astma under uppföljningsperioden var mer än dubbelt så vanligt bland de som minst en gång i veckan haft besvär med halsbränna och sura uppstötningar, skriver Unt.

Skrivet av: