Astma kan orsakas av halsbränna

Vuxna som lider av halsbränna och sura uppstötningar utvecklar oftare astma.


På några års sikt utvecklas astma betydligt oftare hos personer som lider av halsbränna och sura uppstötningar än de utan sådana besvär. Andra luftvägsbesvär är också vanligare bland dem som lider av halsbränna och sura uppstötningar.

Det visar en flernationell studie som under onsdagen redovisas vid medicinska riksmässan i Göteborg.

– Våra resultat ger ytterligare stöd för att halsbränna och sura uppstötningar är en riskfaktor för astma. Det krävs dock mer forskning innan vi säkert vet om det rör sig om ett orsakssamband, säger professor Christer Janson vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik, enligt Unt.

Janson är en av de ansvariga för studien som omfattar nästan 1800 kvinnor och män i åldrarna 20-44 år från Belgien, Island och Sverige. Med nio års mellanrum besvarade de en omfattande hälsoenkät och genomgick tester av lungfunktion och luftrörens känslighet.

Ingen av deltagarna hade några påtagliga besvär då studien inleddes, men under de nio åren fick sex procent astma och påbörjade medicinering. Utvecklingen av astma under uppföljningsperioden var mer än dubbelt så vanligt bland de som minst en gång i veckan haft besvär med halsbränna och sura uppstötningar, skriver Unt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förändringen på Leos lekland – så påverkas kunderna

Handelsbankens uppmaning till kunderna: ”Rädda pengarna”

Efter att flera olika myndigheter och banker varnat för bedrägeriförsök har turen nu hamnat hos Handelsbanken. I ett utskick uppmanar banken sina kunder att ”rädda pengarna”.

Vapiano förbjöds servera alhokol – hade Kronofogdskulder av betydande belopp

I december 2023 förbjöds en Vapianorestaurang servera alkohol, då de bröt mot alkohollagen och hade Kronofogdskulder av betydande belopp. Nu har beslutet omprövats i Förvaltningsrätten.

Tomelilla: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Rv11, Tomelilla. Kollision mellan buss och personbil.", skriver polisen på sin hemsida.

FN vill ha direktlinje till Israels styrkor

FN vill ha en direktlinje till de israeliska styrkorna i Gaza för att kunna leverera nödhjälp säkert och effektivt.

Polis sköt flicka med elpistol på Sis-hem

1 timme sedan
En 13-årig flicka som är placerad på ett Sis-hem utanför Linköping sköts med elpistol i samband med ett polisingripande på torsdagen, rapporterar Corren.