Torsdag 2 Dec
Stockholm

Polisens nya metod: chattförhör

Polisen i Malmö blir först i landet med att testa ett nytt grepp för att förhöra unga brottsoffer. Över chatten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De har drabbats av våld eller sexuella övergrepp av en närstående. De är mellan 15 och 25 år gamla. Och polisen lyckas ofta inte nå fram till dem i traditionella polisförhör.

Nu ska polisen chatta med unga brottsoffer i stället.

Och polisen i Malmö blir först i landet med att pröva den nya förhörsmetoden, uppger Sydsvenskan.

– Tanken är att sänka tröskeln så att ungdomar som utsatts för brott ska våga och orka ta kontakt med polisen. Det finns stora mörkertal kring exempelvis sexualbrott, säger Pär Stihl, barnutredare på polisen i Malmö.

Till en början kommer det fysiska avståndet inte vara så mycket längre än tidigare. Samtalsledaren ska sitta i ett angränsande rum. Men framöver är tanken att den målsägande befinner sig på annan ort - så fort problemet med att säkerställa personens identitet är löst.

När Malmöpolisen testat metoden har de fått hjälp av 60 elever frå Kristianstads gymnasium. Eleverna ställdes inför ett påhittat brottsfall och fick komma med synpunkter på hur chattförhören funkar.

Med elevernas hjälp har polisen tagit fram en manual som spänner över allt mellan användandet av smileys till hur långa meningar man kan skriva.

– Vi fick positivt gensvar från eleverna. De sa att de skulle skämmas mindre och orka berätta mer om de slapp sitta öga mot öga med samtalsledaren, säger Pär Stihl till Sydsvenskan.

69 procent av pojkarna och 90 procent av flickorna uppgav att de tror sig föredra chattförhör om de skulle drabbas av brott av känslig natur.

Efter årsskiftet kan unga brottsoffer välja om de vill förhöras över chatt eller öga mot öga med en samtalsledare.

                

 

Kommentera
Kopiera länk
Dela