Lördag 31 Jul
Stockholm

Falsk student blåste CSN på 70 000

En 30-årig kvinna lurade CSN med falska och illa författade studieintyg. Ändå tog det ett helt år för CSN att fatta misstankar. Kvinnan skyller på mystisk halvsyster, men kan komma att fällas med handstilsanalys.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

MALMÖ. Med ett sjaskigt utformat intyg från Malmö högskola - som kryllade av stavfel och grammatiska tankevurpor - lyckades en 30-årig kvinna lura till sig studiemedel till ett värde av 70 000 kronor.

Nu kanske den falska studenten kan fällas - tack vare en handstilsanalys, skriver Sydsvenskan.

Varje år betalar Centrala studiestödsnämnden, CSN, ut 23,6 miljarder. En kassako inte bara för nudelfödda studenter - utan också för förslagna bedragare.

Vårterminen 2005 fick den 30-åriga kvinnan ut CSN-medel för sina "studier" vid Malmö högskola. Först ett år senare insåg CSN att blivit dragna vid näsan.

Vid det laget hade kvinnan kvitterat ut 70 000 och ville ha ännu mer pengar.

Det var när hon sökte medel för vårterminen 2006 som misstankar uppstod. Först efter att CSN vid en rutinkontroll undersökt äktheten i kvinnans bifogade studieintyg.

Malmö högskolas logga fanns på brevpappret och personalens kråkor undertecknade intyget. Men när CSN bad högskolan kontrollera saken visade sig namnteckningarna vara förfalskade.

Inte nog med det. Intygen kryllade av grammatiska fel och stavfel. I stället för examination stod det "eximination" och i stället för gäddan (!) stod det "gädan".

Kvinnan - som nu åtalats vid Malmö tingsrätt - säger sig vara oskyldig och skyller allt på en spårlöst försvunnen halvsyster.

Åklagaren låter sig emellertid inte övertygas av kvinnans berättelse och har låtit en handstilsexpert på Statens kriminaltekniska laboratorium analysera kvinnans handstil.

Enligt den forensiska experten är det troligt att den 30-åriga kvinnan själv skickat in ansökningarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela