1 av 2
- Foto: AP/Scanpix
2 av 2
- Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Kyrkan larmar om julklappsångest

Var fjärde svensk känner stress inför julshopping.


Sifo har på uppdrag av Svenska  Kyrkan genomfört en undersökning som visar att en av fyra svenskar känner stress inför julklappsinköpen. För unga mellan 15-29 år är det ännu jobbigare och 37 procent tycker att julshoppingen är stressande. Samtidigt tycker de flesta, 88 procent, att det viktigaste med julen är att vara med familjen. Något som välkomnas av kyrkan.

– Jag tror att människor börjar ifrågasätta vad julen handlar om. Det är inte i första hand en köpfest utan en tid för lugn och ro tillsammans med nära och kära, säger Svenska kyrkans ärkebiskop Anders Wejryd i ett pressmeddelande.

För att få folk att sluta stressa över världsliga saker som läppglans, mobiltelefoner och Sonia Rykels H&M-kollektion lanserar Svenska Kyrkan nu en webbshop. Där kan folk köpa andra saker, såsom fredsmäklare eller rent vatten till behövande. Kanske inte ångestdämpande eller mindre stressande med världssvält, men åtminstone ett alternativ.

2969 personer deltog i undersökningen.

 

 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.

Örebro: Polisen rapporterar om brand

"Ett tågset brinner på CV-området i Örebro-", skriver polisen på sin hemsida.

Lidköping: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Bilbrand på Svartebäcksgatan.", skriver polisen på sin hemsida.