LO:s arbetslivschef Irene Wennemo varnar för att inkomstklyftorna ökar. Både med tidigare s-regeringar och nuvarande alliansregeringen.
1 av 3
LO:s arbetslivschef Irene Wennemo varnar för att inkomstklyftorna ökar. Både med tidigare s-regeringar och nuvarande alliansregeringen. - Foto: LO
2 av 3
- Foto: Marc Femenia/Scanpix
3 av 3
- Foto: Mats Andersson / SCANPIX

"Inkomstklyftor en statistisk synvilla"

LO släppte på tisdagen en rapport om att klyftorna mellan fattig och rik ökar. Men Stefan Fölster på Svenskt Näringsliv - som i dag släpper en bok om inkomstklyftorna - menar att de är en statistisk synvilla.


De rika blir rikare. Och de fattiga halkar efter. Det hävdar fackföreningsrörelsen. Men i dag får de mothugg av Svenskt Näringsliv i en färsk bok.

På tisdagen släppte LO:s arbetslivschef Irene Wennemo tillsammans med LO-utredaren Anna Fransson en alarmrapport om att klyftorna i samhället växer. De rika har under perioden 1991 - 2007 ökat sina disponibla tillgångar med 88 procent. Men de fattiga med bara 15 procent, skriver LO.

Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster - som i dag släpper boken Sjanghaja de som ligger tillsammans med Fabian Wallen - menar att siffrorna ljuger.

I boken Sjanghaja de som ligger hävdar författarna att om man ser till inkomstspridningen över hela livet är klyftorna mellan rika och fattiga lägre än någonsin.

- Det är en statistisk synvilla att inkomstklyftorna ökar. LO har tittat på inkomsterna under ett år. Men inkomsterna varierar över livet mycket mer än för 20, 30 år sedan. Om man i stället tittar på konsumtionen så är den mer jämnt fördelad än under 80-talet.

- Skillnaden mellan dem som konsumerar mycket och dem som konsumerar lite verkar gå åt andra hållet. Där blir klyftorna mindre, säger Stefan Fölster till Nyheter24.

Om man tittar över en tioårsperiod, menar Fölster, är inkomsterna relativt jämnt fördelade.

- Det är ett mer rimligt mått på rättvisa. Det är inget stort problem om en student tjänar lite om han blir läkare sen, säger Stefan Fölster.

Irene Wennemo, LO:s rapportförfattare, håller med om att studenter inte är den stora problemgruppen. Och säger att de heller inte vill prioritera studenter, men för svaga grupper som står långt från arbetsmarknaden är problemen större än vad Fölster vill låtsas om, menar Wennemo.

- Det är sant att om man tittar på livsinkomsterna får man en mer jämn spridning. Men det spelar ingen roll om du är i 65-årsåldern och sjukskriven att du tjänade bättre förr. Eller för den delen för 25-åringen som är arbetslös. Den situation man befinner sig i påverkar välmåendet, säger Irene Wennemo till Nyheter24.

- Och för unga människor sätter det spår att vara arbetslös. Det spiller in i framtiden.

 

 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!