1 av 2
- Foto: Olivia Mariette Borg/SR
2 av 2

Kändisarna som ska rädda dig från svininfluensa

Olle "Mr Sex" Waller, Jesper "Vita lögner" Sahlén, hiphopgurun Ametist och Robinsonläkaren Åsa Villbäck. En kändisarmé mot svininfluensan. 


Svinbloggen samlas kändisgänget för att varna för svininfluensan och uppmana unga att vaccinera sig.

Det finns många rykten, sanningar och halvsanningar därute? Med kändisarna hoppas Stockholms läns landsting kunna nå ut genom bruset och fästa unga människors stressade och skeptiska blickar vid vikten av att vaccinera sig.

Först ut att blogga är hiphopgurun Ametist Azordegan - känd från bland annat MTV och Sveriges Radio. Ametist har själv varit tveksam till att vaccinera sig.

- Jag har tvekat. Det som till en början gjorde att jag ville vaccinera mig var alla rapporter om svininfluensans dödsantal. Du minns väl Mexiko? skriver Ametist på Svinbloggen.

- Det som gör att jag tvekat har i stället varit känslan av läkemedelsindustrins ekonomiska intressen av massvaccinering. Och att det påverkat hypen kring influensavaccinet.

- Det finns ju stora pengar att tjäna.

Ametist Azordegan blev liksom många andra skeptisk när hon läste om hemlighetsmakeriet kring WHO:s expertpanel.

- Och så hade vi ju mediernas rapporter om att WHO:s beslut om rekommendationer fattas av en hemlig kommitté där tre av fyra medlemmar har kontakter med läkemedelsindustrin, och därmed agerar i egenintresse.

Men någonstans tror hon inte att det här vaccinet är farligare än de andra hon tagit i tio års tid mot vanliga influensor på vintrarna. Och hon tycker att det är "oförlåtligt" att skrämma människor och "skapa ångest för att göra vinst".

- Det är lätt att sitta här i Sverige, i västvärlden. Man är privilegierad och kan kosta på sig principiella val. Mina släktingar i Iran har jagat varsin dos vaccin i flera månader, skriver Ametist Azordegan på Svinbloggen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.

Man död i villabrand

En man i 65-årsåldern har avlidit i en brand i en villa i Älvsjö i Stockholms kommun.

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.