Du betalar för farligt svinvaccin

Enligt ett avtal - som tidigare var hemligstämplat - tar staten på sig alla kostnader om svininfluensavaccinet skulle orsaka skador.


Staten får stå för alla kostnader om influensavaccinet orsakar skador och tillverkaren Glaxo Smith Kline dras inför domstol av vaccinets offer.

Det betyder att skattebetalarna inte bara betalat dyra pengar för vaccinet - utan också får plocka upp notan om det skulle orsaka skador.

Socialstyrelsen har nu offentliggjort avtalet efter det att kammarrätten beslutat att sekretesstiden för villkoren i avtalet gått ut.

Enligt Smittskyddsinstitutet har 18 svenskar - 4 kvinnor och 14 män - dött i sviterna av svininfluensan. Tre av dem var i princip friska, de andra tillhörde olika typer av riskgrupper.

Svininfluensavaccinet har orsakat två dödsoffer i Sverige.

- Vaccinet mot svininfluensan leder till samma typ av biverkningar som vaccinen mot ”vanlig” säsongsinfluensa, sa Gunilla Sjölin Forsberg, enhetschef för enheten för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket, tidigare till Aftonbladet.

Läkemedelsverket tonar ner riskerna för dödsfall.

- Lindriga influensasymptom och lokala besvär är det som dominerar, precis som vi hade förväntat oss, säger Gunilla Sjölin Forsberg.

 

 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Han bor mitt i USA:s gränskris

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

1 timme sedan
Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.