1 av 4
- Foto: SCANPIX
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Sophiahemmet nekade lesbiskt par vård

"Kan inte se att något annat än homofobi ligger bakom detta.  Det är ju därför jag anmält."   


STOCKHOLM. Ett lesbiskt par boende i huvudstaden har flera gånger försökt att få barn genom insemination, men inte lyckats.

Efter att ha fått reda på att de kan förbättra sina chanser genom en hormonbehandling vände de sig till privata Sophiahemmet, som har en fertilitetsklinik.

Men sjukhuset uppgav att de endast hjälper heterosexuella par.

– Det var min flickvän som pratade med en vårdare på Sophiahemmet och frågade om vi kunde komma dit och ta ett ultraljud och genomgå en hormonbehandling. Men personalen svarade att de "bara hjälper par".

Varpå kvinnan frågade om hon menar att de inte hjälper dem för att de är homosexuella.

– Ja, precis, sa sköterskan.

Men Sophiahemmets överläkare, Petter Möller, menar att detta måste bygga på ett missförstånd. Han poängterar att sjukhuset hjälper många homosexuella par med hormonbehandlingar varje år.

– Det är många homosexuella par som vänder sig till oss. Dels för diskretionen då vi är ett privat sjukhus, men också på grund av vår erfarenhet. Därför tycker jag att denna anmälan mot Sophiahemmet är olycklig.

Är er personal hbt-utbildad?

– För det första så är ingen av gynekologerna som arbetar här anställda av Sophiahemmet. De är sina egna företag och är egentligen därför själva juridiskt ansvariga. Samtidigt har vi ett avtal med alla som jobbar här gällande etiska riktlinjer och jämställdhet.

– Där står det uttryckligen att inget sådant här får förekomma.

Möller, som påstår att han varit i kontakt med alla läkare och sköterskor, uppger att ingen vill känna sig vid uttalandet heller.

– Själv tror jag att det här bygger på ett missförstånd. Som jag ser det finns det två möjliga scenarion: 1. Det är någon som inte bryr sig om reglerna här och bryter mot vår policy och sedan inte erkänner detta. 2. Det bygger på en misstolkning. Kanske trodde vårdaren att de vill insemineras här.

Men att det hela skulle bygga på ett missförstånd ställer sig paret helt främmande inför.

– Nej, eftersom personen på fertilitetskliniken på Sophiahemmet sa att vi i stället skulle vända oss till en privat gynekolog i Solna innebär det att personen inte kan ha trott att vi skulle insemineras till exempel.

– I sådana fall borde vårdaren ha hänvisat oss till Karolinska sjukhuset eller någon statlig vårdinrättning.

På Sophiahemmets fertilitetsmottagnings hemsida finns ett så kallat FAQ - frågor och svar. På frågan "Behandlar ni lesbiska par?" blir svaret:

"Nej, vi kan tyvärr inte erbjuda fertilitetsutredning eller fertilitetsfrämjande behandling av lesbiska par."

När Sophiahemmets överläkare Peter Möller konfronteras med uppgifterna blir han chockad.

– Så ska det ju inte stå där. Det visste jag inte om, säger Möller som varit i kontakt med fertilitetsmottagningen angående det aktuella fallet.

Vad har verksamhetschefen för fertilitetsmottagningen sagt till dig?

– Ja, att de hjälper homosexuella par med hormonbehandlingar bland annat.

Men varför står det tvärtom på hemsidan?

– Det vet jag faktiskt inte. Det är ju motstridiga uppgifter.

– Direkt efter helgen ska jag ta kontakt med verksamhetschefen igen och fråga honom om det här, säger Sophiahemmets överläkare Peter Möller till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.