- Foto: Markus Dahlberg/SCANPIX

Homosexuella ska få ge blod

 


Män som har sex med andra män har hittills inte godkänts som blodgivare. Nu ändras reglerna. Från och med 1 mars 2010 får också homo- och bisexuella män ge blod - men bara om de inte haft sex med andra män på ett år.

– Det är svårt att motivera en permanent avstängning, säger Monica Axelsson, tillförordnad enhetschef vid Socialstyrelsen till Sveriges Radio.

I det grundförslag som fanns ute på remiss föreslogs en karens på sex månader men i den slutgiltiga regeländringen blir det alltså det dubbla.

 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japan återupptar Unrwa-stöd

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.

Miljarder ska rädda kvar halvledarjätte

1 timme sedan
Den nederländska regeringen tänker satsa många miljarder för att försäkra sig om att globala företag som halvledarjätten ASML inte flyttar från landet.