1 av 4
- Foto: Thibault Camus/AP/Scanpix
2 av 4
- Foto: Peter Dejong/AP/Scanpix
3 av 4
- Foto: Peter Dejong/AP/Scanpix
4 av 4

Hemligt vapen: Så slog polisen ut inbrottsförsöket på klimatmötet

Aktivisternas mål: Inta toppmötet för att införa "folkets parlament". En kollision med kravallutrustad polis var oundviklig.


KÖPENHAMN. Aktivisterna i Climate Justice Action, CJA, hade ett enda mål. Bella Center där klimatmötet pågår. De skulle ta sig in bland världens mäktiga och bjuda in folk från fattiga länder att vittna om orättvisorna som CJA menar pågår i förhandlingsrummen på Bella Center.

De skulle införa "folkets parlament".

2 000 aktivister tog sig genom Köpenhamn, skriver DN, för att konfrontera polisen - och i bästa fall de mäktiga politikerna bakom kravallpolisens många led.

Aktivisten Isabel Lind hade rest till Köpenhamn från Lund tillsammans med en kompis för att vara med i intagningsförsöket av Bella Center.

- Vi missade den stora demonstrationen i lördags. Därför åkte vi hit i dag i stället. Jag vet att risken är stor för sammanstötningar med polisen, men jag hoppas det inte blir något våld, säger Isabel Lind till DN.

- Jag är lite rädd, men det ska man inte visa.

Batonger och pepparsprej

När demonstranterna stod öga mot öga med en av polisens barrikader började leden längst bak pressa på. Och polisen svarade med batonger och pepparsprej.

Det uppstod kaos.

En konvoj av polisbussar körde in på området, skriver DN, och ur högtalarna strömmade lagens budskap ut på tre språk:

”I drottningens och lagens namn. Ge er av, annars blir ni arresterade.”

Det tycktes som om att det inte fanns någon återvändå från blodbadet.

Hjälmarna åker av

Men så plötsligt på en given signal tar alla poliser av sig hjälmarna och sätter på sig vanliga skärmmössor, uppger DN:s reporter Olle Rothenborg.

Poliserna börjar le och småprata med varandra.

Det får demonstranterna att utbrista i talkör:

- You’re sexy, you’re cute!

- Take off the riot suit!

Demonstranterna fick nöja sig med den lilla strippshow poliserna redan bjudit på i och med att ta avlägsnat kravallhjälmarna. Men mentalt avväpnade demonstranter fick lämna området och bege sig tillbaka mot centrala Köpenhamn.

Kritik mot polisen

250 personer greps under den här demonstrationen och på andra ställen kring Bella Center under dagen, skriver DN.

Dansk polis har fått mycket kritik för sitt agerande hittills i mötet med demonstranter. Men utanför Bella Center i dag bjöd de danska konstaplarna på ett dejligt danskt leende.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tesla levde inte upp till prognos

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.