- Foto: Christine Olsson/Scanpix

Nio av tio svenskar säger nej till ökade klyftor

Politik för ökade ekonomiska skillnader kan skada alliansen i valrörelsen.


Det är i en undersökning av TNS-Sifo som bilden tydligt framträder. Svenskarna är i förkrossande majoritet negativa till ökade klyftor i samhället.

Och TNS-Sifo drar slutsatsen att debatten om sjukskrivningar och människor som riskerar att utförsäkras påverkat folk. Något som i så fall ska ha gynnat de rödgröna.

– Många tycker att löneskillnaderna inte ska vara för stora. Den senaste debatten om sjukskrivningarna kan också ha påverkat opinionen, det finns ett missnöje som oppositionen kan tjäna på, säger Toivo Sjörén som är chef för opinionsundersökningarna vid TNS-Sifo till Riksdag och Departement.

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan tar siffrorna som ett kvitto på att hans parti är rätt ute.

– Siffrorna är uppmuntrande för oss och ger oss kraft att driva vår politik mot orättvisor och ökade klyftor. Jag tror att fler och fler tar avstånd från det experiment som den borgerliga regeringen har utsatt Sverige för i tre år, säger han till Riksdag och Departement.

Inom moderaterna är slutsatsen dock en annan:

– Det enda sättet att minska klyftorna är att hävda arbetslinjen, säger moderaternas kommunikationschef Pär Henriksson och fortsätter:

– Vi i alliansen är det enda blocket som har en politik för att minska klyftorna i Sverige.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!