- Foto: Faksimil Helsingborgs Dagblad

Orlando, 18, räddade barnfamilj ur brinnande radhus

18-årige Orlando Jaworski blev en hjälte efter radhustragedin.


HELSINGBORG. Orlando tänker inte bli brandman när han blir stor. Men när han står med faran i vitögat kan man räkna med att 18-åringen håller huvudet kallt. Och modet uppe.

— Jag hade en enda tanke i huvudet, att få ut dem som fanns i huset. Jag var aldrig rädd, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Orlando Jaworski stod tillsammans med två kompisar vid garageporten på Merkuriusgatan natten mot onsdagen. Plötsligt märkte de en kraftig rökutveckling i ett av radhusen.

— Det var otroligt mycket rök och fullt med eld i köket, berättar han för HD.

Han bankade på dörren för att få barnfamiljen som låg och sov på övervåningen att vakna.

Till slut lyckades han väcka pappan som inte kunde så bra svenska. Familjen drabbades av panik och Orlando fick kasta ut dem ur det brinnande huset. Men ett av barnen var kvar.

Så Orlando gick in i elden och röken på nytt.

— Jag letade och det var fullt med rök. Sedan såg jag en liten unge som kommit halvvägs ner för trappan, berättar Orlando för HD.

Till slut var alla räddade. Men Orlando hade inte fått nog av eldhavet. Familjen, som vid det här laget frös i den kalla natten, skulle ha sina ytterkläder och skor. Orlando frågade också om det fanns några värdesaker kvar.

— Innan jag gick in tredje gången exploderade fönstren i köket, berättar han.

Ändå begav han sig in i det brinnande infernot på nytt och hämtade kvinnans handväska och familjens dator. Sedan började han släcka branden med en vattenslang innan brandkåren dök upp och tog över.

Hela grannskapet är förstås fulla av beundran för den hjältemodige 18-åringen. Inte minst mamma Eva Jaworski.

— Jag är stolt över min son, säger hon till HD.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!