- Foto: LEIF R JANSSON/Scanpix

Polisen struntar i raketförbud

300 offer för raketterrorn får uppsöka sjukhus varje år. Och i år säger 53 procent av de unga killarna att de tänker bli fulla - och skjuta raketer. Men polisen tänker inte lägga resurser på att bevaka raketförbudet.


Svenska ungdomars raket- och fylleplaner på nyårsafton 2009

3 647 ungdomar från hela Sverige deltog i försäkringsbolaget Ifs enkät på Bilddagboken:

* 48 % tänker dricka i syfte att bli berusade

* 53 % av killarna tänker ändå skjuta fyrverkerier/smällare

* 25 % har tidigare varit med om att någon skadats av nyårsraketer

Varje år tvingas i snitt 300 personer uppsöka akuten efter att ha drabbats av olyckor i samband med att fyrverkeripjäser smällt av.

Och som Nyheter24 skrev tidigare i dag tänker hälften av ungdomarna bli fulla på nyårsafton. Och drygt hälften av killarna tänker skjuta raketer och fyra av smällare ändå.

På flera håll i landet har kommunerna infört raketförbud för att motverka raketterrorn.

Men åtminstone i Malmö och Lund kan de fyrverkerisugna vara lugna. Polisen har inte för avsikt att göra särskilt många knop för att raketförbudet ska efterlevas.

– Vi kör ju inte omkring och letar när det smäller direkt. Får vi en uppringning kollar vi det som alla andra brott, säger Mats Persson, inre befäl hos Lundapolisen, till Sydsvenskan.

Trots satsningen på att komma till rätta med problemet. Och att det strider mot lagen att avfyra raketer utanför tidsintevallet 18:00 - 02:00.

– Jag tror inte vi lägger ner jättemöda på att söka efter var det smäller och vem som skjuter. Om folk ringer och vi bedömer det som allvarligt får vi göra en kontroll på platsen, säger Mats Persson.

Inte heller Malmöpolisen prioriterar raketterrorn.

– Det flesta tror säkert att det är vanliga regler som gäller. Och jag tvivlar starkt på folk klarar av att hålla sig i skinnet efter klockan två i natt. Det fungerar inte riktigt så, säger Stig Möller, inre befäl på Malmöpolisen till Sydsvenskan.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.