Ockupanter gömmer sig i källaren

Just som polisen tvingat ner ockupanter från taket upptäcktes att andra gömt sig i källaren. (TT)


Åtta ungdomar klättrade upp på taket till det gamla församlingshus som ockuperats i Gamlestaden i Göteborg när polisen i dag kom för att avhysa dem.

Ett tiotal polisbilar, varav tre piketer, fanns på plats. Området kring byggnaden är avspärrat.

– Vi har varit här vid flera tillfällen och pratat med dem och vi var här i morse, men nu är den delen av aktionen över. Det sker ingen dialog längre. Nu ska de avhysas, sade Jan Strannegård, polisens presstalesman.

Några timmar senare var samtliga åtta nere på marken.

– De kom ner mer eller mindre frivilligt, säger Jan Strannegård.

I samband med att de sista skulle lämna taket rusade en stor grupp sympatisörer genom polisavspärrningarna och försökte ta sig fram till huset.

Polisstyrkan på platsen var stor och samtliga kunde ganska snart omhändertas.

– Det var totalt 17 personer som gjorde rusningen, säger Jan Strannegård.

Samtliga fördes till polishuset för identifikation och förhör.

När de ockupanter som många trodde var de sista kvarvarande i huset hade lämnat taket och förts ner av polis visade det sig att fler personer fanns kvar i byggnaden. Det är ett antal som gömt sig i källaren och låst in sig där.

– Hur många det är vet vi inte, säger Jan Strannegård.

– De har förskansat sig i ett skyddsutrymme och har låst dörren från insidan.

TT: Hur ska ni göra för att få ut dem?

– Först och främst ska vi försöka att prata med dem och försöka få dem att komma ut. Vad vi gör sedan vet jag inte just nu.

De som ockuperat huset, som köpts av Poseidon, motsätter sig planerna på rivning.

– Vi har ingen annanstans att bo på grund av bostadsmarknaden i Göteborg, säger Maja Nilsson, som tillsammans med ett 30-tal andra personer deltagit i de senaste tolv dagarnas ockupation.

Hon säger att ungdomarna under ockupationens gång förgäves försökt få till ett möte med det kommunala bostadsbolaget Poseidon.

– Det har inte gått, de vill inte prata med oss eftersom de tycker att vi begår ett brott. Men vi hävdar att vi inte begått något brott. Huset har stått tomt i tre år och det tycker vi är ett värre brott av kommunen och Poseidon. Huset är stort och välbehållet och rymmer fler lägenheter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!