Måndag 28 Nov
Stockholm

Åtta husockupanter greps i Lund

Ockupanterna nöjde sig inte. Ytterligare två hus togs i besittning. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I natt ockuperades ytterligare två hus i Lund. Strax före klockan 17 i dag började polisen evakuera det ockuperade huset vid Bankgatan som ligger alldeles vid busstorget i centrala Lund.

På Bankgatan finns omkring 15 polisfordon och ett 50-tal demonstranter som skriker slagord mot polisen.

Polisen har satt upp avspärrningar runt huset. Det innebär att trafiken på Bankgatan inte kommer fram.

Vid 17.30 hade polisen gripit åtta personer. Ytterligare en person hade omhändertagits för störande av allmän ordning.

En del av ockupanterna befinner sig på taket till fastigheten där de sitter och håller varandra i handen. Andra finns nere på marken både på gatan utanför fastigheten och inne på gården. De ropar slagord om att de skall ockupera ytterligare hus.

Ockupationerna inleddes efter den demonstration som genomfördes i Lund på tisdagen. Tidigare på dagen hade polisen gått in och tömt en ockuperad villa på Kävlingevägen, som sedan revs.

Den ena ockuperade fastigheten är en före detta cykelaffär på Bankgatan i centrala Lund, som ägs av en stiftelse. Den andra är ett kommunägt, förfallet hus på Klosterängsvägen på Norra Fäladen i Lunds utkant.

– De kan inte vinna över oss, säger Erik Jansson, som tillbringat natten i huset på Bankgatan, numera omdöpt till Björnbärssnåret.

Han underkänner kommunens agerande.

– De är oförmögna att ta tag i de problem som vi pekar på. De kan slänga ut oss på gatan och i fängelse. De kan riva fullt beboeliga hus, men de kan inte se till att folk har tak över huvudet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.