Åklagaren: Bevisen mot Quick håller

- 20/11/2008, 20:12 -

Framtiden får visa vad som varit rätt eller fel, säger van der Kwast. (TT)

– Bevisen mot Thomas Quick har hållit i alla domstolar. Framtiden får visa vad som varit rätt eller fel.

Det säger överåklagare Christer van der Kwast om de nya turerna kring den för seriemord dömde Thomas Quick, som tagit tillbaka sina erkännanden.

Han tycker inte att polisutredningarna eller rättegångarna mot Quick varit manipulativa eller felaktiga.

Åklagaren framhåller att justitiekanslern (JK) granskat domarna och inte funnit några brister. JK konstaterade att domarna var "mycket gedigna och välmotiverade".

– Kommer det fram nya uppgifter som ställer allt på huvudet får vi ta ställning till detta då. Ingen kan vara intresserad av felaktiga domar, säger Christer van der Kwast till TT.

Starka bevis krävs

Enligt åklagaren måste det komma fram mycket ny stark bevisning för att Quick ska kunna få en ny rättegång.

– Thomas Quick måste nästan bevisa sin oskuld. Han måste ha mycket på fötterna för att någon ska bry sig om att han återtagit sina erkännanden, säger han.

Quicks påstådda erkännanden har skapat vissa motsättningar mellan åklagaren och Quicks advokat Thomas Olsson.

Christer van der Kwast står fast vid att han fått ett klart besked av Olsson om att Quick återtagit sina erkännanden. Detta förnekar advokaten.

– Jag bad advokat Thomas Olsson om ett klockrent besked om det jag fått höra av Hannes Råstam. I det läget ville advokaten först prata med Quick. Olsson ringde mig senare och sade att jag kunde lita på de uppgifter som Råstam lämnat till mig, förklarar Christer van der Kwast.

Backade från erkännanden

Det var i förra veckan som åklagaren i slutet av en lång intervju med Hannes Råstam på Sveriges Television fick veta att Thomas Quick backar från sina erkännanden.

– Advokat Olsson sade till mig att han själv inte ville utveckla saken närmare, utan det skulle Quick själv göra i ett senare skede, avslutar Christer van der Kwast.

Sveriges Television sänder i december två program om Thomas Quick.

Advokat Thomas Olsson vill inte uttala sig om huruvida Quick erkänt, varken för honom eller för SVT:s Hannes Råstam.

– Jag vill inte heller kommentera frågan om resning. Vi ger besked när vi anser det dags att vidta några åtgärder, troligen om en månad, säger Thomas Olsson till TT.

Han medger att han tillsammans med Thomas Quick går igenom alla domar, men vill inte säga i vilket syfte man gör det.

Advokaten framhåller att genomgången av domarna inte har någon direkt anknytning till de kommande teveprogrammen om Thomas Quick.

– Vi har helt olika bedömningar om vad som är juridiskt och journalistiskt intressant, förklarar Olsson.

Advokat Thomas Olsson är mycket kritisk mot hur överåklagare Christer van der Kwast hanterat de nya uppgifterna.

– Åklagaren öppnade först åtta förundersökningar, ställde in ett förhör mot Thomas Quick, lade ned förundersökningarna och valde i stället att gå ut i medierna med en uppgift som inte var bekräftad. Man måste ifrågasätta hans agerande och motiv. Han vill bara ta udden av de kommande teveprogrammen, säger Thomas Olsson.

Skrivet av: