Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenska soldater i utsatt läge

Nyheter | 23/11/2008 20:48

Saknar fordon som klarar av pansarskott.

Folkpartiets försvarspolitiker Allan Widman kräver bättre skydd för de soldater som ingår i den svenska afghanistanstyrkan. De fordon som de svenska soldaterna nu disponerar över skulle ha svårt att klara ett anfall med pansarvärnsskott.

Frågan aktualiseras av att svensk trupp tidigare i november blev beskjutna av pansarvärnsraketer.

– Det är självklart så att våra svenska soldater ska ha ett fullgott skydd och utrustning och kunna verka också i mycket farliga miljöer. Vi bör ha den handlingsfrihet som det innebär att ha tillgång till ett modernt, tungt och väl skyddat fordon som stridsfordon 90 i Afghanistan, säger Allan Widman, uppger Svenska Dagbladet.

Wiman saknar dock medhåll från sina kollegor i den borgerliga alliansen.

– Vi har ställt frågan: har vi tillräckligt bra fordon på plats? Och svaret är: ja. När försvarsmakten säger att det är okej - då är det kungsord för mig. Jag litar hundra procent på de beskeden, säger moderaten Rolf Gunnarsson, vice ordförande i försvarsutskottet, uppger Svenska Dagbladet.

Skrivet av: