Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fler svenskar vill byta till euro

- 24/11/2008, 06:00 -

Stödet för euron ökar i Sverige, men fler röstar nej än ja.(TT)

Stödet för euron ökar i Sverige, men fortfarande skulle fler rösta nej än ja om det vore folkomröstning i dag, enligt en ny undersökning.

En opinionsmätning från institutet Synovate som publiceras i Dagens Nyheter visar att 44 procent skulle rösta ja till euron. Det är en ökning med 9 procentenheter jämfört med i maj, då SCB gjorde en liknande undersökning.

I Synovates mätning svarade 48 procent att de skulle rösta nej, en minskning med nästan 4 procentenheter sedan i maj.

Mikael Gilliam, statsvetare vid Göteborgs universitet, förklarar det ökade stödet för euron med att kronan försvagats kraftigt i finanskrisens spår. Men han tror också att partiernas opinionsbildning spelat en roll.

– Alliansen framstår som mer Europavänlig än den tidigare regeringen. Dessutom uppfattas Mona Sahlin som mer välvilligt inställd till Europa än Göran Persson, säger han till DN på nätet.

Det är snart tio år sedan euron infördes i elva EU-länder. I en folkomröstning 2003 röstade 56 procent av svenskarna nej till att byta valuta, och 42 procent sade ja till euron.

Skrivet av: