Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nazistgrupp byter namn

Nyheter | 24/11/2008 16:39

Nationalsocialistisk front lägger ned och återuppstår under namnet Folkfronten.

(TT)Nationalsocialistisk front (NSF), en av de fyra grupper som dominerat den svenska vit makt-miljön, lägger ned verksamheten och återuppstår i stället under namnet Folkfronten. Bortrensat ur programmet är tydliga referenser till Hitler, men kvar finns talet om kamp för ett etniskt homogent Sverige, skriver tidningen Expo.

Den våldsamma extremhögern har under en period plågats av konvulsioner och konkurrens om de få övertygade aktivisterna. En trend har varit ökad organisering i ledarlösa kampgrupper, ungefär som motsvarande nummer på den extrema vänsterkanten.

I den konkurrensen har NSF, enligt Säkerhetspolisen, valt att försöka framstå som ett seriöst parlamentariskt alternativ, medan andra grupper satsat mer på gatukamp.

Folkfronten kallar sig parti, men tänker enligt en lång programförklaring på en nyetablerad hemsida inte delta i den parlamentariska demokratins debatter.

De våldsamma politiska extremisterna i Sverige uppgår till omkring 200 personer totalt, ganska jämnt fördelade mellan så kallad "höger" och "vänster".

Skrivet av: